nazaj na portal ekonomija
 Nazaj na portal :: Pravila

Odškodnina

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Portal ekonomija Seznam forumov // Forum s pravnimi nasveti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
TiNyKa

Pridružen/-a: Sre Dec 2005 19:01

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 13, 2006 2:01 pm    Naslov sporočila: Odškodnina Odgovori s citatom
Zdravo

Mi lahko kdo pomaga pri naslednjem problemu:

Namreč od zavarovalnice sem dobila poravnavo, kakšen znesek mi pripada: Zapisano je sledeče:
- premoženjski stroški *****
- nepremoženjski stroški ****
- odvetniški stroški ****

Zdaj pa me zanima, če si lahko odvetnik kljub temu, da je zavarovalnica že obračunala stroške zaračuna provizijo? Torej bi jaz dobila odškodnino za premoženjske in nepremoženjske stroške. On pa hoče še od tega svojo provizijo

Ima kdo izkušnje s tem?
cofek

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 22:27

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 05, 2009 9:48 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom
Zdravo!

Pri odškodninskih zadevah je tako, da zavarovalnica po sklenjeni poravnavi in izstavljenem računu odvetniku plača odvetniške stroške po novem ZOdvT (kako se obračunavajo ti stroški sedaj ne bom razlagala, ker je prezakomplicirano). Pomembno pa je, da ima po tem zakonu odvetnik tudi pravico do nagrade (ki jo ti imenuješ provizija). Višina provizije z zakonom ni določena, tako da jo lahko odvetnik prosto določi.

V praksi je povsod tako (pri odvetnikih in odškodninskih družbah), da od zneska odškodnine obračunajo t.i. provizijo oz. pri odvetnikih je to nagrada. Razlika je samo v % provizije: odvetniki jo lahko prosto določijo, pri odškodninskih družbah pa je ta ponavadi določena s pogodbo.

Upam, da ti je moj odgovor pomagal.

LP.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cofek

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 22:27

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 05, 2009 9:52 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom
ups sem spregledala datum te objave Smile
no upam pa, da bo ta odgovor komu drugemu v pomoč Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Portal ekonomija Seznam forumov // Forum s pravnimi nasveti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu