Laserski tiskalnik je naprava, ki s pomočjo tonerja, laserja in valja, na katerem je na svetlobo občutljiva snov, ustvari sliko ali besedilo na papirju. Zaradi velike hitrosti tiskanja ter kvalitetnega in cenovno ugodnega izpisa besedila, so tovrstni tiskalniki idealni za pisarniško okolje, kjer se vsakodnevno tiskajo večje količine različnih dokumentov. Čeprav so cene kartuš nižje od cen tonerjev, pa je tiskanje z laserskimi tiskalniki (kot rečeno) cenejše, saj se z njimi natiska bistveno večje število strani. Dodatna prednost tonerjev se kaže tudi v tem, da imajo (v primerjavi s kartušami) daljšo življenjsko dobo, saj v tonerjih ni črnila, ki bi se sčasoma zasušilo.

V nadaljevanju navajamo nekaj zanimivih dejstev o laserskih tiskalnikih, ki jih morebiti še niste vedeli.

  1. Prvi laserski tiskalnik za komercialno rabi je bil izdelan leta 1976. Izdelal ga je IBM, namenjen pa je bil tiskanju večjih količin računov in nalepk za pisma.
  2. V kolikor ste že kdaj kupovali tiskalnik veste, da je število tiskanih strani na minuto, lahko še kako relevanten podatek. Sploh, če veliko tiskate. Na nedavnem testiranju barvnih laserskih tiskalnikov, se je tako najbolje obnesel HP Officejet Pro X551dw, ki je 500 barvnih strani natisnil v rekordnih sedmih minutah in osemnajstih sekundah.
  3. Za izdelavo enega tonerja se porabi skoraj ena galona nafte, pri čemer je ena galona enaka 4,5 litrom.
  4. Za laserske tiskalnike velja, da je (v primerjavi z brizgalnimi) kvaliteta izpisa veliko boljša. Novejši laserski tiskalniki se tako dandanes že ponašajo z ločljivostjo 2400 dpi, kar pomeni 24.000 pik po širini A4 strani.
  5. Laserski tiskalnik med tiskanjem porabi do 3-krat več energije kot računalniški zaslon med uporabo. Nedejaven laserski tiskalnik pa uporabi 5-krat manj energije kot nedejaven zaslon računalnika.
  6. Prazni tonerji, za čigar razgradnjo plastičnega ohišja je potrebnih 1000 let, predstavljajo veliko obremenitev okolja.
  7. Med tiskanjem se valj v notranjosti laserskega tiskalnika ogreje do 400 °F (t. j. okrog 204 °C).

Preberite si tudi test kompatibilnih kartuš, ki smo ga opravili v uredništvu.

Objave iz iste kategorije: