Kaj je ITM, kako ga izračunamo in v kateri razred spadamo?

ITM ali indeks telesne mase je število, ki razvrsti posameznika v razred, glede na njegovo težo in višino. Če smo bolj natančni, gre za razmerje med težo in višino posameznika. ITM izračunamo tako, da telesno težo v kilogramih delimo s kvadratom telesne višine v centimetrih. Dobimo število, ki nam pove, v kateri razred se uvrščamo v klasifikaciji indeksa telesne mase.

Glede na različne vire, poznamo 4-6 razredov. V prvi razred uvrščamo ljudi, ki so nedohranjeni oz. podhranjeni, kar pomeni, da je njihov ITM nižji od 18,4. V drugi razred spadajo normalno prehranjeni ljudje, z indeksom telesne mase med 18,5 in 24,9. Ljudje, katerih ITM znaša med 25,0 in 29,9 se klasificirajo v tretji razred, razred prekomerno prehranjenih. ITM višji od 30,0 vas uvršča v enega izmed razredov, kamor se uvrščajo ljudje z različnimi stopnjami debelosti. Pri indeksu telesne mase, ki znaša več kot 40,0 gre že za zelo visoko stopnjo debelosti.

YouTube video

Kdaj je nastopil čas za hujšanje?

Na spletu si lahko hitro in enostavno izračunamo svoj ITM. In če le-ta znaša več kot 25, potem je čas, da razmislimo o bolj zdravem načinu življenja, vključujoč spremembe pri prehrani in povečano športno aktivnost. V kolikor pa kalkulator pokaže več kot 30,0 potem je vsekakor in brez dvoma zadnji čas za korenito spremembo v prehrani. Samo dieta seveda ne bo zadostovala. Potrebne bo kar nekaj discipline, ne samo pri načinu prehranjevanja, ampak tudi pri samem športnem udejstvovanju. Potrebno pa je pametno izbrati športno aktivnost. Zavedati se moramo, kakšne so naše trenutne sposobnosti in zmogljivost postopoma povečevati. Tako bomo tudi precej zmanjšali možnost morebitnih poškodb, ki so pri prekomerno prehranjenih in debelih ljudeh precej pogoste in ponavadi tudi dalj časa trajajoče. Potem se tukaj pojavi še en problem in sicer, v času dolgotrajnega okrevanja, se največkrat zgodi, da oseba svoj ITM še poveča, kar pa je seveda povsem v nasprotju z začetnimi željami in cilji. Hujšanja se je torej treba lotiti premišljeno in predvsem dobro načrtovano, ITM naj nam bo v oporo pri spremljanju rezultatov in prilagajanju našega plana trenutnemu stanju.

Objave iz iste kategorije: