Če kot fizična oseba odprete plačilni račun v tujini, morate finančni upravi ta račun prijaviti v roku osmih dni od dneva odprtja. Če imate račune odprte v Republiki Sloveniji, vam jih ni treba prijaviti, ker jih Finančni urad RS dobiva po uradni dolžnosti.

Za opravljanje plačilnega prometa in odprtje plačilnega računa si lahko vsak od vas izbere tujo ali domačo banko, klasično ali spletno. Ker posamezne banke strankam omogočajo uporabo spletnega ter mobilnega bančništva, raste tudi število tistih, ki za svojo banko izberejo tujo spletno banko. Spletne banke na sploh prinašajo številne prednosti, kot na primer preprostejša ter cenejša uporaba, večja fleksibilnost, precejšnja varnost.

Kdaj se splača odpreti račun v tujini

Osebni račun se splača imeti odprt v tujini, zlati tedaj, če tam preživite veliko časa. Kar nekaj tujcev, ki ima pri nas v Sloveniji počitniške hiše ter so v pokoju, svojo pokojnino prejemajo na slovenske banke.

Odpiranje bančnega računa v tujini

Če ste slovenski državljan in na delo hodite v tujino, na primer v Avstrijo ali Italijo, so vam tamkajšnje banke lahko priročnejše. Ne nazadnje bi morali, na primer, na plačo tujega delodajalca, ki bi jo nakazal v Slovenijo, čakati dlje kot pa sicer. Na lokalni banki delodajalca jo lahko prejmete takoj.

Kako odpreti račun v tuji banki

Za odpiranje bančnega računa v tujini potrebujete osebno izkaznico ali potni list, če račun odpirate kot fizična oseba. Če račun odpirate kot pravna oseba, torej kot podjetje v Sloveniji, je praviloma dovolj izpis iz sodnega registra.

YouTube video

Delodajalec vam, na primer, plačo brez kakršnih koli težav nakaže na račun, ki je odprt pri banki Evropske unije. Če imate odprt račun v drugih državah, je treba preveriti lokalna pravila. Zavedati pa se je treba, da najverjetneje denarja na računu ne boste imeli na isti dan, kot ga nakaže delodajalec.

Dvigovanje denarja z bančnih avtomatov

Za dvigovanje gotovine z bančnih avtomatov, če je, na primer, vaša matična banka v Avstriji, ne boste plačali več. Banka praviloma lahko zaračuna komitentom provizijo za dvig gotovine na bančnih avtomatih za druge banke. Provizija pa mora biti enaka za njene komitente, če, na primer, dvigujejo denar na drugi banki v Sloveniji, Italiji, Avstriji.

Objave iz iste kategorije: