Otroci se naučijo, kako govoriti in poslušati, saj rastejo in se razvijajo. Pomembno je predvsem pozitivno govorjenje in poslušanje o določeni temi, vljudno govorjenje, brez prekinjanja in nespoštljivega odgovarjanja nazaj.

Pripravili smo vam nekaj nasvetov o otrocih, za lažjo predstavo kaj je pomembno pri govorjenju in poslušanju.

Govorjenje in poslušanje: Mislim, da prav vsi starši poznajo eno od slednjih situacij: ko govorite po telefonu ali pa ste na kavi s prijateljico, vaš otrok pa poči » Mami poglej me kako plešem«. Situacija je lahko precej neprijetna, vendar je to povsem normalno in običajno. Učenje kako komunicirati z drugimi je lahko precej velik korak za vašega otroka. To traja kar nekaj časa, da se vaš otrok nauči, kako se pogovarjati in predvsem poslušati druge. Samoregulacija je pomemben del učenja in govorjenja, kar je različno od otroka do otroka. Za nekatere težje, za druge spet lažje. Karakter otroka ima pri tem zelo pomembno vlogo. Zelo socialen otrok želi biti vključen v prav vsak pogovor, vendar ima težave s poslušanjem. Po drugi strani pa otrok, ki ni tako socialen lažje posluša, vendar se težje odzove na odgovarjanje na vprašanje. Biti sposoben govoriti in poslušati druge je pomembno za prav vse otroke. To pomaga otrokom predvsem pri druženju z vrstniki, da vedo, da jim je treba prisluhniti, kot se z njimi tudi pogovarjati.

Pozitivno govorjenje in poslušanje: Biti sposoben govoriti dobro ter poslušati vključuje:

  • Začetek pogovorov
  • Otroci ne vedo, kako pritegniti pozornost ali naj čakajo na odmor, ali naj začnejo z besedo »Oprosti«
  • Uporabo očesnega stika
  • Obračanje od govorjenja do poslušanja
  • Jasno in glasno govorjenje stavkov, ki so na otrokovi starostni ravni
  • Vljudno govorjenje, brez odgovarjanja nazaj
  • Morajo vedeti, kdaj je čas da nehajo govoriti

Nekateri otroci se vseh teh veščin naučijo zelo hitro, spet drugi pa morda potrebujejo nežen opomnik, kot na primer: »Prosim, poglej me, ko govorim s tabo«.

Objave iz iste kategorije: