V poslovnem svetu so prisotne zelo velike razlike kar se tiče poslovnega bontona. Zato moramo redno spremljati novosti v poslovnem svetu in poslovnem bontonu, da si vedno znova osvežimo svoje znanje. Pomembno je tudi, da v osnovi poznamo značilnosti tujega poslovnega bontona, ker tako lahko naredimo veliko boljši prvi vtis v državi v kateri poslujemo in tako preprečimo neželjene napake v obnašanju.

Najprej pa poglejmo kakšen poslovni bonton imamo pri nas.

V službi je nenapisano pravilo, da moški prej pozdravi žensko. Če pa imamo kakšen pomemben sestanek, pa spol in starost nista pomembna. Pomemben je samo položaj.
Kadar pričakujemo pomembne goste, jih mora nekdo pričakati in jih odpeljati do prostora kjer bo sestanek. Če gre za tujega gosta je zelo primerno, da je nekje v prostoru zraven slovenske zastave tudi zastava gosta.

Če sta na sestanku moški in ženska, potem mora ženska prva ponuditi roko moškemu in ne obratno. Saj poslovni bonton dopušča, da ženska ne ponudi roke, če tega ne želi.

Tudi obdarovanje je zelo pomembno v poslovnem svetu, saj s tem povemo veliko o svoji osebnosti. Meja med darili in podkupovanjem je lahko zelo tanka, zato obstaja nekaj pravil:

  • darilo predstavlja okolje partnerja
  • darilo ne sme predstavljati nagrado za sklenjeno kupčijo
  • tudi ne pogoj za sklenitev kupčije
  • daril se daje prepogosto

Azija

Na tem kontinentu živijo budisti, muslimani in hinduisti. Leva roka in ženske velikokrat pomenijo za nečisti, zato se praviloma z njimi ne rokujemo. Na veliko mestih pa lahko tudi vidimo, da jedo z rokami, z desno roko, in v veliko čast se šteje, če nam gostitelj oblikuje grižljaj in nam ga prinese do ust. Za naš svet je to lahko kar neprijeten dogodek.

Na Kitajskem, predvsem v Hong Kongu in Šanghaju, dajo zelo veliko na tradicionalno vedo o prostoru in naravi feng shui. Vsak uspešen poslovnež upošteva ta pravila tako doma kot v poslovnih prostorih. Zato je zelo priporočljivo, da veste nekaj stvari o tej vedi, saj lahko s tem odpravite marsikatero nelagodnost in lahko se boste spustili v zelo zanimiv razgovor.
Imamo pa tudi eno zelo zanimivo pravilo – na Kitajskem se ne podarja ur, saj s tem namigujete, da se čas izteka in da pričakujete hitro odločitev.

Za Azijo imamo še eno zanimivo dejstvo. V Izraelu celo člani parlamenta ne nosijo kravat.
Na Japonskem ne smete pokazati šibkosti. Pri njih imajo naklon namesto rokovanja. Glavna pravilo je, da se podrejeni vedno prikloni globje kot nadrejeni, enakovredni pa enako visoko. Dajanje vizitk je obvezno in sprejeti jo morate z velikim spoštovanjem, z obema rokama. Telesno dotikanje ni zaželjeno. Tudi napitnin se en daje, ker je to žaljitev. Zehanje je nesprejemljivo, tako kot tudi kazanje s prstom. Poslovna darila so obvezna, vendar ne smejo biti ovita v bel papir ali imeti pentljo. Rdeče čestitke pa so samo za pogrebe.

Južna Amerika

V osnovi ni zelo velikih razlik med prebivalci posameznih držav, so zelo ponosni na to kar so. V Južni Ameriki ni nobene naglice, s časom si ljudje ne delajo nobenih preglavic. Vse poteka veliko bolj počasi in sproščeno kot pa pri nas. Z njimi se zelo lahko navezujejo stiki, tudi družinske vezi so zelo močne.

Tudi na področju poslovnega sveta je enako. Delovni čas se spreminja glede na tradicijo in podnebje. Velika mesta imajo neprekinjen delovnik od devetih do šestih, drugje pa imajo vmesno dve do tri urno prekinitev – siesto. Bližje kot ste ekvatorju, manj obvezna so tudi poslovna oblačila, predvsem kravata. Izjema so seveda velika mednarodna podjetja, ki imajo svoj kodeks oblačenja.

Če ima stranka nek akademski naziv, ga tudi uporabljajte, edino če se drugače ne predlaga.

Zelo velika dajo na dano besedo, vendar je treba paziti komu in kje je dana.

Latinska Amerika

V Mehiki vas bodo veliko lepše sprejeli, če boste povedali, da ste iz Evrope in ne iz Amerike.
Pogajanja znajo biti zelo dolga, saj potrebujejo malo več časa, da se odprejo in začnejo zaupati.

Pogajanja ponavadi znajo trajati kar nekaj časa in velikorat. Zelo pomembno je tudi, da se spoštujejo nazivi in hierarhija. Če vam poslovni partner da svojo vizitko, na njo ničesar ne pišite, ker je za njih ti velika žaljitev.

Rokovanje ni tako pogosto. Bolj pogosto je objemanje in poljubljanje na lica.

Vzhodna Evropa

Rokovanje je kar običajno, medtem ko puljubljanje na lica ni. Alkohol in kajenje sta sprejemljiva in od vas pričakujejo, da upoštevate njihove navade in običaje. Bližje kot so podjetniki nam, bolj so nam tudi podobni v poslovnem svetu (Čehi in Slovaki).

V Rusiji se nikoli ne vmešavajte v politiko, takot na Poljskem ne v katolištvo. V Albaniji so v poslu zelo previdni, a ko začnejo zaupati, ni več ovir. V Arabskih državah morate pozabiti na čas.

Točnost ni njihova vrlina, zato tudi ne smete opozarjati nekoga če zamuja. Žensk ni v poslovnem svetu zato jih niti ne omenjajte. Za njih je velika čast gostiti nekoga. Če sedite na tleh, ne kažite podplatov gostitelju.

Avstralija

So zelo odprti do tujcev, zato ker v Avstraliji živi zelo veliko različnih narodnosti in veroizpovedi. Med pozdravljanjem ne snamete klobuka, če ga imate.

Objave iz iste kategorije: