Turistične kmetije oziroma kmečki turizmi so kmetije, katerih dopolnilno dejavnost predstavlja turizem. Za tovrstne kmetije je značilno, da svojim obiskovalcem – poleg nastanitve – ponujajo tudi doma pridelano in pripravljeno hrano ter pijačo (od dobre kapljice rujnega vina, do raznih zeliščnih in sadnih aperitivov), za razvedrilo pa razne aktivnosti po bližnjem okolišu, kot so pohodništvo, jamarstvo, ribarjenje, kolesarjenje, itd. Na marsikateri turistični kmetiji organizirajo tudi vodene kratke izlete ter oglede lokalnih naravnih in kulturno-zgodovinskih znamenitosti, praznovanja rojstnih dni (ali kakih drugih dogodkov) in še kaj.

Glavni atributi turističnih kmetij, ki so čudovit primer sobivanja narave in človeka, so – poleg vsega zgoraj naštetega – vsekakor tudi domačnost in toplina, ki jih obiskovalec začuti takoj, ko prispe na samo kmetijo; stik z neokrnjeno naravo, ki ponuja tisoč in eno možnost za sproščanje in uživanje na svežem zraku ter spoznavanje kmečkega načina življenja in ljudskega izročila, zato – v kolikor ste naveličani mestnega vrveža in vsakodnevne rutine – le vzemite pot pod noge, zavijte na eno od številnih turističnih kmetij širom Slovenije in se v objemu narave v družbi vaših najbližjih pustite razvajati domačim dobrotam, ki so pripravljene po receptih naših dedkov in babic, dobri kapljici in družbi prijaznih, pristnih in širokosrčnih gostiteljev.

Ena od takih kmetij, kjer vas bodo sprejeli z nasmehom na obrazu, je tudi Domačija Lojtrnik. Kmečki turizem, ki se nahaja na robu doline med Nanosom in Vremščico, in sicer v majhni kraški vasici Laže. Pestro ponudbo kmetije sestavljajo: programi za otroke, v okviru katerih se otroci seznanijo z domačimi živalmi in življenjem na kmetiji; jahanje konj, ki vedno poteka v spremstvu izkušene odrasle osebe in s čelado na glavi; kolesarjenje po okoliških kolesarskih poteh; tek in hoja ter planinarjenje po okoliških, z gozdom poraslih, hribih in planotah. V kolikor pa bi želeli na kmetiji preživeti več dni, so vam na voljo tudi štirje sodobno opremljeni apartmaji.

Objave iz iste kategorije: