Content ali vsebinski marketing je sodoben trženjski pristop, ki vsebuje produkcijo, obdelavo in distribucijo – uporabniku in njegovim specifičnim potrebam prilagojenih – vsebin preko različnih kanalov z namenom povečanja prodaje izdelka in/ali storitve.

Od klasičnega se content marketing razlikuje po:
· bistveno večjem številu kanalov, preko katerih je mogoče doseči ciljno skupino;
· pristopu, ki potrošnika ne sili k nakupu, temveč ga k njemu poskuša pritegniti;
· angažiranosti potrošnika, ki traja bistveno dalj časa ter
· nižjih stroških, ki so potrebni za samo oglaševalsko kampanjo.

Kanali, preko katerih se pri content marketingu potrošniku posreduje različne vsebine, so številni (od člankov, sporočil za javnost, PowerPoint prezentacij, videov, objav na družbenih omrežjih (Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn,…), webinarjev in teleseminarjev, podcastov, e-knjig, mobilnih aplikacij, digitalnih platform, študij primerov, do spletnih iger in infografik, etc.), a vedno odvisni od same zastavljenosti marketinške strategije.

Tako kot pri vseh marketinških prijemih, je tudi pri content marketingu glavni namen povečanje prodaje izdelkov in/ali storitev, a brez da bi pri tem neposredno “pritiskali” na kupca. Prav zaradi tega poskuša content marketing pritegniti, osvojiti in vključiti kupca z nadpovprečno vsebino, torej z vsebino, ki je zanimiva, aktualna, kakovostna, poglobljena, predrzna, izvirna, relevantna, smešna, drugačna,… Skratka taka, da jo bodo potrošniki želeli iskati, videti in celo deliti z drugimi, saj si boste zgolj tako zagotovili večjo prepoznavnost, hkrati pa boste pridobili nove ter obdržali stare stranke. Vseeno pa ni dovolj, da je vsebina, ki jo ponujate potrošniku samo nadpovprečna. Poleg tega mora biti tudi prilagojena vaši ciljni skupini. To boste najlažje dosegli s spremljanjem in merjenjem odzivov uporabnikov na spletu (t. j. kaj iščejo, kliknejo, berejo, etc.) ter s sprotnim prilagajanjem vsebine glede na vaše ugotovitve. S pametno SEO optimizacijo ključnih besed, ki jih uporabniki pogosto vtipkajo v spletne brskalnike, se bo tako krog uporabnikov še dodatno povečal.

Objave iz iste kategorije: